Lody naturalne – nie tylko smaczne

Coraz więcej Polaków jest świadomymi konsumentami i zwraca uwagę na skład i wartości odżywcze codziennych posiłków. Wybierają produkty eco oraz nieprzetworzone. W okresie letnim zastanawiają się, jaki wpływ na zdrowie mają lody.

Czy lody mogą być zdrowe?

Lody są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Oczywiście pod pewnymi warunkami. Najważniejszą rolę odgrywają składniki, z których zostały wyprodukowane. Powinny być one całkowicie naturalne, bez żadnych dodatków chemicznych. Nie ma wtedy obawy, że niekorzystnie wpłyną na zdrowie. Najlepsze są lody naturalne wyprodukowane z mleka, śmietanki, jajek, cukru. To tak zwana baza, którą można wzbogacić smakowo dodając owoce, soki NFC (tłoczone na zimno, nieskoncentrowane), czekoladę, kakao, orzechy, rodzynki, świeże liście mięty. Takie lody nikomu nie zaszkodzą.

Niestety większość oferowanych na rynku lodów zawiera wiele szkodliwych składników chemicznych. Najczęściej są to guma guar (zamiast cukru), syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy, składniki te można znaleźć także w wielu innych produktach.

Wartości odżywcze lodów

Lody uważane są za deser kaloryczny, który nie sprzyja odchudzaniu, przeciętna gałka to ok. 135 kcal. Jednak jedzenie ich z umiarem nie ma większego wpływu na figurę.

Lody naturalne Zielona Góra to nie tylko kalorie. Dostarczają organizmowi także wiele cennych składników. Szczególnie te przygotowane na bazie jogurtu naturalnego oraz ze świeżymi owocami. Przeczytaj więcej o lodach naturalnych przygotowywanych na bazie jogurtu naturalnego na stronie nowe-horyzonty.com

Osoby, które obawiają się nadmiaru kalorii, mogą wybrać lżejsze lody jogurtowe lub sorbety. W składzie naturalnych sorbetów powinno znajdować się 60% soku NFC.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *